Är ni trötta på Katalonien? En kort återblick

0
334

Okej, Spanien har en konstitution som är mer komplicerad än att beställa mat på en restaurang i Kyoto utan några som helst kunskaper i det japanska språket.

Allt började med Franco och framförallt när gubben (ja vi skulle ju kunna sätta ett skit framför) trillade av pinn 1975. Lägg där till lite 70-tals flum att alla ska få vara med att bestämma och en generell motreaktion till centralstyret.

Vips så hade vi i slutet av 70-talet en spansk konstitution med 17 mer eller mindre självstyrande regionala parlament och regeringar runtom i Spanien med egen polis, stort stöd till det egna katalanska språket, egna valdagar och ja Katalonien har till och med en egen nationaldag. En dag som dock sedan 2001 är känd för något annat. Japp 11.e september.

När Socialdemokraterna och Zapareto förlorade valet i början på 10-talet så var det nya politiska makten i spanien tvungna att vända sig till Separatisterna i Katalonien för att få makten i Madrid. Partido Popular med Mariano Rajoy förhandlade alltstörre självständighet till Katalanerna och de blev lovade guld och gröna skogar.

En domstol i Madrid ogiltigförklarade dock de nya tilläggen till konstitutionen som skulle göras för att ge separatisterna i Katalonien sina framförhandlade förmåner. Efter det har det varit allt större protester och polariseringarna mellan federalister och separatister växt i Katalonien

Det val som hölls för några veckor sedan om ökad självständighet var inte giltig och det har öppna för den spanska centralregeringen kan ta över styret då den lokala regeringen har brutit mot konstitutionen då de utlyste valet.

En spännande fortsättning följer, men stalltipset är ändå att det inte kommer att bli något självstyre och Spanien med Madrid i täten kommer lyckas lugna ned separatisternas vilja att bryta sig loss. Stödet är inte enormt i Katalonien. I undersökningar i Katalonien sägs det att 40% är för självständighet, 40% emot och 20% är osäkra.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here