Europas revansch – dags även för vår kontinent att nå all time high?

0
386

Vi lever i en skum marknad, där man 8 år in på “the most hated bull market” fortfarande snackar om återhämtning. Även om börsen är på all time high på de flesta stora börserna runt om i världen så har inte Europa riktigt lyckats slå till med en full comeback. Det breda europeiska indexet STOXX600 ligger fortfarande 5 % under sina högsta noteringar från 2015.

Det var länge sedan det var krigsrubriker om eurokris och PIGS ( kommer ni ihåg bedrövelsen i Portugal, Italien, Grekland och Spanien). Analytikerna börjar bli alltmer intresserade för Europa då framförallt den amerikanska marknaden anses ha sprungit iväg lite för mycket för att värderingarna ska ses helt sunda. Det relativa tankesättet gör att europa lockar. Lite vatten har de dock på sin kvarn.

  • BNP börjar se allt bättre ut i europa. Tysklands industriproduktion hade sin största ökning på 6 år i augusti.
  • Tysklands tunga industri lever. Merkel och gängets förväntningar ligger nu på en tillväxt på 2.0% för 2017 och 1.9% 2018.
  • Amerikanska banken JP Morgan förväntar sig att vinstförväntningarna på 6.3%  det kommande kvartalet ska bli en mumsbit för företagen.
  • Europeiska konsumenterna har inte varit så här positiva sedan millenieskiftet.

Varför det spelar roll: 

Nowhy säger att även om grisarna har blivit pumpade med både antibiotika och morfin från den europeiska centralbanken (ECB) så har återhämtningen tagit alltför lång tid för att vi ska kunna tro att grisarna blir helt återställda. Visst kan vi se en kortsiktig förbättring innan ECB börjar dra tillbaka medicinen (minusräntan samt minskande av sina stora obligationsköp), men vad händer när morfinet går ur kroppen på de stackars grisarna som har utsatts för medicinexpriment som till och med Macchiarini skulle vara stolt över.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here