Trump och Löfven häller bensin på samma brasa

0
418

Ekonomin går på högvarv. Arbetslösheten är lägre än på länge. Räntorna behålls på superkrisnivåer.

I detta läge vaknar politikerna till liv och tycker att nu är det är dags att stimulera ekonomin som aldrig förr. Löfven lägger en budget som kastar ut pengar till allt och alla i form av satsningar på skola, vård och arbetslöshet. Trump försöker göra konststycket att landa en skattereform som sänker skatten och ger mer i plånboken för allt och alla. Ja om den går igenom alltså men det tar vi en annan gång.

Är det vettigt att elda på ekonomin på det här sättet? No säger Nowhy. Risken med att elda på är att man diskontera fram de potentiellt goda åren 2019 och 2020 redan till 2018. Genom att hälla bensin på brasan så brinner det helt enkelt ut tidigare. En överstimulerad ekonomi är inte bra för den långsiktiga tillväxten.

Boven i dramat är dessutom att riskbanken stirrar sig blind på siffran 2%. En siffra som kanske inte är lika aktuell i en tid då vi har haft en enorm digitalutveckling samt att befolkningsutvecklingen börjar se väldigt köttbergstung ut.

I USA har förvisso riksbanken vaknat och börjat höja räntan, men Ingves och kompani i Sverige kör på och stirrar sig blind på siffran 2%.  Bara för att riksbankcheferna gör som redan Magnus och Brasse påtalade fel, fel, fel så behöver ju inte också politikerna hoppa i samma galna tunna.

Är det så svårt att förstå att digitaliseringen har en enorm negativ påverkan på inflationen. En normal inflation i denna värld är  INTE 2%. Den “nya tekniken” som det så vackert heter gör att alltmer kan produceras till en lägre kostnad. Kollar vi på service sektorn så har vi inflation. Är den någon som har kollat på lunchpriserna? En fullunch går nu på 100-lappen och det är inte många år sedan samma syltor sålde pytten för 65 kronor.

Vi har fantastisk tillväxt och låg arbetslöshet. Då är det mer sunt att höja räntorna och föra en mer restriktiv ekonomisk politik. Istället görs precis tvärtom och effekten av denna galenskap ser vi som vanligt först om några år. Även denna högkonjunktur kommer att vika var så säkra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here